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SHORE LEAVE 
USE IT THROUGHOUT YOUR CAREER 

OR 
LOSE IT UPON SEPARATION, 

RESIGNATION OR RETIREMENT  
 
THIS IS A REMINDER THAT IN ACCORDANCE WITH 5 USC CH 63 AND 5 CFR 630.703 THAT 
SHORE LEAVE SHOULD NOT BE "STOCKPILED" IN THE HOPES OF USING IT IMMEDIATELY 
PRIOR TO A PLANNED RESIGNATION OR RETIREMENT. THESE SECTIONS DISCUSS 'TERMINAL 
LEAVE' AND SPECIFICALLY PROHIBIT SUCH USAGE OF SHORE LEAVE. CIVMARS ARE URGED 
TO USE THEIR SHORE LEAVE THROUGHOUT THEIR CAREERS TO AVOID THE 
DISAPPOINTMENT OF LOSING IT UPON SEPARATION FROM FEDERAL EMPLOYEMENT OR 
REASSIGNING TO A SHORESIDE JOB WHICH DOESN'T OFFER SHORE LEAVE.  

IT IS IMPORTANT TO UNDERSTAND THAT SUCH 'TERMINAL LEAVE' IS PROHIBITED FOR ALL 
FEDERAL CIVILIAN EMPLOYEES, NOT JUST CIVMARS (EVEN THOUGH FEDERAL EMPLOYEES 
DON'T EARN SHORE LEAVE). HENCE, THE LUMP SUM PAYMENT FOR ANY ANNUAL LEAVE 
ON THE BOOKS UPON SEPARATION FROM FEDERAL SECTOR. ADDITIONALLY, FEDERAL 
REGULATIONS PROHIBIT A LUMP-SUM PAYMENT FOR SHORE LEAVE UPON LEAVING 
FEDERAL SERVICE.  

IF YOU HAVE ANY QUESTIONS PLEASE CONTACT YOUR MARINE PLACEMENT SPECIALIST 
OR YOUR EMPLOYEE BENEFITS SPECIALIST BY CALLING THE CUSTOMER SUPPORT CENTER 
(CSC) AT 1-800-793-58784 BETWEEN 8:00 A.M. AND 8:00 P.M. EASTERN TIME, MONDAY 
THROUGH FRIDAY, EXCLUDING HOLIDAYS. YOU MAY ALSO SEND YOUR EMAIL QUESTIONS 
TO CIVMAR@MARINERSUPPORT.COM. 
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