[image: image1.wmf]

MSC APMC EMPLOYEE BENEFITS UPDATE


Federal Long-Term Care Insurance Program (FLTCIP)  Frequently Asked Questions (FAQ)

General

Q. Who will be eligible to apply for the insurance? 

A. Please read the section Eligible Groups in MSC APMC Employee Benefits Update 2002-0226. 

Q. Is there an upper age limit for who can apply for this insurance? 

A. No, there isn't. Anyone age 18 - infinity can apply for this insurance as long as they are in one of the eligible groups. Their health will speak for itself — regardless of age, they will still have to pass the underwriting. 

Q. How many people will be eligible for this program and how many of them will sign up? 

A. OPM estimates that the potential pool could exceed 20 million people. OPM estimates that 300,000 to 500,000 people will purchase LTC insurance policies when they are first offered. 

Q. Do I have to already have FEGLI, FEHB, Medicaid or other health or life insurance coverage to be eligible for the long term care insurance program? 

A. No. The new long term care insurance program is totally separate and independent. Eligibility to apply for this insurance will not be tied to enrollment in the Federal Employees' Group Life Insurance (FEGLI) Program, the Federal Employees Health Benefits (FEHB) Program, TRICARE or any other program. However, someone currently receiving Medicaid assistance should probably not be purchasing long term care insurance. 

Q. I'm in an eligible group, but I live overseas. Can I apply for this insurance? 

A. Anyone in an eligible group can apply for this insurance, even if you live overseas. As long as you meet the benefit triggers, you will be eligible for benefits under the program. However, the benefits available may differ in some respects from those available to you if you were living in the United States or its territories or possessions. We are still working out the details on the overseas benefits. 

Employees

Q. Who is included in the definition of "Federal employee"? 

A. The long term care insurance law defines Federal employees the same way that the Federal Employees Health Benefits (FEHB) Program does, with two exceptions. Under the long term care insurance program, employees of the Tennessee Valley Authority are eligible, and employees of the DC Government are not. 

Here are the details: 

INCLUDED: 

· Full-time employees 

· Part-time employees 

· Members of Congress 

· Congressional employees 

· The President 

· Employees of the U.S. Postal Service 

· Employees of the Tennessee Valley Authority 

· Employees of Gallaudet College 

· An individual employed by a county committee established under section 590h(b) of title 16, United States Code; 

· An individual appointed to a position on the office staff of a former President or Vice President (see section 8901, U.S.C., for details related to this category) 

· Employees serving under interim appointments under the Whistleblower Act

NOT INCLUDED: 

· Employees of the District of Columbia Government 

· An employee of a corporation supervised by the Farm Credit Administration if private interests elect or appoint a member of the board of directors; 

· An individual who is not a citizen or national of the United States and whose permanent duty station is outside the United States, unless the individual was an employee for the purpose of this chapter on September 30, 1979, by reason of service in an Executive agency, the United States Postal Service, or the Smithsonian Institution in the area which was then known as the Canal Zone; 

· An employee who is serving under an appointment limited to 1 year or less AND who has not completed 1 year of current continuous employment, excluding any break in service of 5 days or less. 

· BUT the following employees ARE covered, even if they are serving on a temporary appointment: An acting postmaster, a Presidential appointee appointed to fill an unexpired term, and an appointee that meets other special conditions (see 890.102 in the regs) 

· An employee who is expected to work less than 6 months in each year 

· BUT the following employees ARE covered, even if they are expected to work less than 6 months in each year: employees who are employed under an OPM approved career-related work-study program under Schedule B of at least 1 year's duration and who are expected to be in a pay status for at least one-third of the total period of time from the date of the first appointment to the completion of the work-study program 

· An intermittent employee (a non-full-time employee without a prearranged regular tour of duty) 

· A beneficiary or patient employee in a Government hospital or home 

· An employee paid on a contract or fee basis 

· BUT, the following employees ARE covered, even if paid on a contract or fee basis: employees who are citizens of the United States and are appointed by a contract between the employee and the Federal employing authority which requires their personal service and is paid on the basis of units of time. 

· An employee paid on a piecework basis, except one whose schedule provides for full-time service or part-time service with a regular tour of duty. 

Q. Can Non-appropriated Fund (NAF) employees apply for the insurance? 

A. No, the law does not cover them. 

Q. Should I wait to retire until after I apply for coverage? 

A. There are many things to consider when deciding to retire. We can't advise you on all of those considerations. But in terms of long term care insurance, employees are asked fewer questions about their health than retirees. So there is an advantage in waiting to retire from that standpoint. 

The other thing to consider is the effective date of your coverage, if your application is approved. If you apply as an employee with abbreviated underwriting, you must also be an employee on the date your insurance coverage is supposed to become effective. If you retire before the date your insurance coverage is effective, you will have to reapply as an annuitant and answer more questions about your health.

Q. Can DC Government employees apply for the insurance? 

A. No, the law does not cover them. 

Q. What about DC Government employees who retire (or are already retired) and are eligible for the Federal health benefits and/or the Federal life insurance program? 

A. They are not eligible for the long term care insurance program (unless of course they also fall into one of the other groups that are eligible, such as Federal employees or spouses of Federal employees). The definition of annuitant in the Long-Term Care Security Act refers back to the definition of employee in that Act. "Employee" as defined in the Act excludes DC Government employees. Consequently, DC Government employees who retire or who are already retired are also excluded, regardless of their eligibility for the FEHB Program or the FEGLI Program or other Federal benefits. Survivors of deceased DC Government employees and survivors of deceased DC Government retirees are also excluded. 

Uniformed Services

Q. Who will be eligible for the insurance in the Uniformed Services? 

PRIVATE
A. 
· Members on active duty or full-time National Guard duty for more than 30 days 

· Members of the Selected Reserve 

· Members on retirement or retainer pay

Q.Those in the "Selected Reserve" are eligible to apply for this program. Who does that include? 

A. The Selected Reserve consists of those uniformed services members who are required to routinely train and are the first category liable for mobilization under the statutes governing mobilization. The Selected Reserve consists of Drilling Reservists and Guardmembers assigned to Reserve Component Units; all Individual Mobilization Augmentees who are Reservists assigned to Reserve Component billets in Active Component units (they may perform duty in a pay or non-pay status); and Active Guard and Reserve members who are full-time Reserve members on full-time National Guard duty or active duty in support of the National Guard or Reserves. 

Reservists who are assigned to a Voluntary Training Unit in the Naval Reserve and Category E in the Air Force Reserve (although they may perform inactive duty training (drills) in a non-pay status) are not members of the Selected Reserve and therefore are not eligible. They are members of the Individual Ready Reserve.

Q. Are grey reservists eligible to apply for this insurance? 

A. They are eligible to apply for this insurance at any time after they reach age 60, when they start to receive retired pay from the uniformed services. They are not eligible to apply during the "grey" period after separation from active duty and before age 60. 

Annuitants and Compensationers

Q. I'm retired from the military but am also a retired Federal employee, receiving a Federal annuity. Does it matter whether I apply as one or the other? 

A. No it doesn't matter, because all annuitants (whether uniformed services, Federal or Postal) will need to answer the same questions about their health. 

Q. I'm retired from the Federal Government, but am also a Federal employee. Are my parents eligible to apply only if I apply as a Federal employee? 

A. No, that is not how it works. You are eligible to apply as an annuitant or as an employee. It is more advantageous for you to apply as an employee, because you will be asked fewer questions about your health. Because you ARE a Federal employee, your parents, parents-in-law, and stepparents are eligible to apply. They can apply whether or not you decide to apply, or whether you apply as an employee or annuitant. 

Q. Are Federal deferred annuitants eligible to apply for the insurance? 

A. Yes, they are. Deferred annuitants are eligible to apply for this program when they satisfy all requirements (age and service) for title to their annuity and have filed the application for that annuity. 

Q. Are disability annuitants eligible to apply for the insurance? 

A. Yes, but like all annuitants, they must pass full underwriting. 

Q. Are compensationers eligible to apply for the insurance? 

A. Yes, Federal employees or former employees who are receiving monthly compensation and whom the Secretary of Labor determines are unable to return to duty are eligible to apply for the insurance, but, like all annuitants, they must pass full underwriting. 

Qualified Relatives

Q.Who is a "qualified relative"? 

A. There are three categories of qualified relatives under the law: 

· Spouses of employees and annuitants 

· Adult children (at least 18 years old, including adopted children and stepchildren) of employees and annuitants 

· Parents, parents-in-law, and stepparents of employees (but not of annuitants) 

See the section on Eligible groups for more details on who is included as an employee or annuitant. 

Q. Can my 10 year old son who is disabled sign up for this program? 

A. No. Only adult children (age 18 and over) are eligible to apply for coverage. And they must pass full underwriting. 

Q. Can I sign up my eligible family members? 

A. No. If you are a Federal employee or annuitant or a member or retired member of the uniformed services, your qualified family members can apply for the coverage. But you cannot sign them up yourself. There is no self and family coverage. 

Q. Do I have to apply in order for my spouse to be eligible? 

A. No. Each eligible person in the "Federal Family" has an independent right to apply for the insurance. The person they are related to need not apply. 

Q. Can I enroll in self and family to cover all my qualified relatives? 

A. No. There is no self and family coverage in this program. Each eligible person applies in his/her own right. 

Q. Can survivors of Federal employees who are receiving a survivor annuity and survivors of Federal annuitants who are receiving a survivor annuity apply for the insurance? 

A. Yes, they can. 

Q. I'm a widow(er) of a Federal annuitant who never elected a survivor annuity. Am I eligible to apply for this insurance? 

A. Unfortunately, no you are not eligible to apply. In order for a surviving spouse of a Federal employee or a surviving spouse of a Federal annuitant to be eligible to apply for this insurance, he/she must be receiving a Federal survivor annuity. We are updating our CSRS and FERS retirement applications to make it clear that this is another item to consider when deciding whether to elect a Federal survivor annuity. 

Of course, if you had enrolled while your spouse was alive, you would keep the coverage as long as you continued to pay premiums - even if your Federal annuitant spouse later died without electing a survivor annuity.

Q. Is OPM considering adding any additional qualified relative groups other than those mentioned in the law (for example, grandparents, brothers and sisters, foster children, etc)? 

A. No. In order to focus our efforts on a successful rollout, we have decided to offer coverage to only those groups specifically provided for in the law itself. The law makes a limited set of qualified relatives eligible to apply for the long term care insurance (spouses and adult children of both employee and retiree groups, and parents/parents-in-law/stepparents of the employee groups). While the law provides us with a limited amount of discretionary authority to designate other groups as qualified relatives, we decided not to add any additional groups beyond those specified by Congress. Given the size of the program and the education and communication challenges before us, we did not want to increase the risk of a successful program launch by making coverage provisions more complex. 

We are certain as we move to full implementation of this exciting new program, we will identify areas that could be improved for the future. We will carefully review all areas that come to our attention with an eye toward making the program even more successful. 

Continuing the Insurance After Leaving a Qualified Group

Q. If I've already enrolled and my insurance coverage is effective, what happens to it if I leave my eligible group (e.g., I move from the Selected Reserve to the Individual Ready Reserve, or I resign from the Federal Government, or I divorce my Federal spouse)? 

A. Your insurance coverage continues. It is fully portable. As long as you continue paying premiums, your insurance coverage will continue. If you were paying premiums by payroll deduction and you leave the Government, you'll have to make arrangements with LTC Partners to start paying premiums directly or by automatic debit from your checking account. But you get to keep the insurance at the same premiums as if you never left the eligible group. 

Q. I understand that my qualified relatives are eligible to apply for this insurance while I am a Federal/Postal employee or annuitant, or member or retired member of the uniformed services. But what happens to their eligibility if I am no longer in an eligible group? 

A. They are qualified relatives as long as you are in one of the groups eligible to apply for this insurance. And if they enroll while you are eligible (whether you enroll or not), they will keep the coverage even if you leave an eligible group. However, once you leave an eligible group, they can no longer apply for the insurance. 

For example, when you are a Federal employee, your mother is eligible to apply for this program. If she applies, and gets coverage, she'll keep the insurance even if you quit working for the Federal government. BUT, if she does not apply while you are a Federal employee, she is NOT eligible to apply after you quit working for the Federal government. And remember that parents of retirees are not qualified relatives.

Q. Let's say I apply for this insurance as a member of one of the eligible groups, and I get the insurance coverage. I understand my coverage will continue (is portable) after I leave the eligible group. But does this portability extend to my qualified relatives' eligibility too? As long as I have the coverage and leave an eligible group, do I also retain their eligibility to apply? 

A. No. Please see the answer to the previous question. If you are no longer in any of the eligible groups, your qualified relatives are no longer eligible to apply for this insurance. But if they had the insurance before you left the eligible group, they get to keep it as long as they continue paying premiums. 

Q. What happens if I apply while I am in an eligible group, but then I leave the eligible group before my insurance is effective? Will my insurance still become effective? 

A. It depends. You must be in an eligible group on the date you apply for the insurance and on the date the insurance is supposed to become effective. Generally, if you leave the eligible group during this time period, your insurance will not become effective. But there are some exceptions. If you retire from active service after you apply but before the coverage is effective, you must reapply using the long form application, as a retiree. And, if you apply as an employee and are involuntarily separated before your coverage is effective, it will still become effective as if you hadn't separated. 

Q. Are surviving spouses of deceased members or retired members of the uniformed services eligible to apply for this insurance? 

A. Yes, they will be eligible if they are receiving a survivor annuity. 

Q. I'm a surviving spouse of a deceased member or retired member of the uniformed services and I'm NOT receiving a survivor annuity. Am I eligible? 

A. No, you are not eligible because you are not receiving a survivor annuity. 

Q. I'm a surviving spouse of a deceased member or retired member of the uniformed services, am NOT receiving a survivor annuity, but I AM eligible for military health benefits. Am I eligible? 

A. No, you are not eligible because you are not receiving a survivor annuity.
Questions Regarding FLTCIP.  Additional information about the FLTCIP is available at the OPM web site at http://www.opm.gov/insure/ltc and will be available on the MSC web site at www.msc.navy.mil/civmar/benefits.  If you have any questions about FLTCIP, please call Rebecca Landick at (757) 417-4277 from 7:00 – 2:00 EST Monday through Friday.  You may also e-mail your questions to Rebecca.Landick@msceast.msc.navy.mil
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